اخبار
دستیابی به دانش فنی و توليد سامانه روشنايي فرودگاهي
امروزه صنعت هوايي نقش بسيار مهمي در ترابري و حمل و نقل مسافر و بار ايفا ميكند. حجم بالاي ترابري هوايي بينالمللي، وجود فرودگاههاي بينالمللي و فرودگاههاي ملي در تمامي استانهاي كشور و حجم بالاي ترابري هوايي در اين فرودگاهها گواه بر اهميت بالاي اين صنعت ميباشد. همچنین، توجه به موقعیت جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران که میتواند به عنوان چهارراه ارتباطي در منطقه غرب آسيا و خاورمیانه منظور شود بر اهمیت و ضرورت توسعه این صنعت و نیز توسعه فناوری در این حوزه تاکید میکند.
در صنعت هوايي، تجهيزات كمك ناوبري هوايي از صنايع بسيار مهم ميباشند كه در فرودگاهها مورد استفاده قرار ميگيرند. يكي از اين صنايع، سامانه كمك ناوبري بصري است كه در عمليات فرود و برخاست هواپيما مورد استفاده قرار ميگيرد. اين سامانه در باندهاي فرودگاه نصب میشود و شامل انواع چراغهاي باند فرودگاهي و سيستم كنترل الكترونيكي سامانه به همراه تجهيزات جانبي Taxiway و Runway Edge ميباشد و نقش راهنما و مسيرياب براي خلبان درطول عمليات فرود و برخاست هواپيما ايفا ميكند. در استاندارد هوايي سامانه كمك ناوبري بصري در باند فرودگاهها از الزامات اصلي ناوگان است. لذا تامين، تعمير و نگهداري سامانه بصري براي سلامت و امنيت پرواز فرودگاهها الزامي ميباشد.
بسياري از كشورها سياستهاي سختگيرانهاي را در حوزه صيانت از امنيت پرواز اعمال مينمايند. از آنجا كه در فناوريهاي نوين جهان، سامانه بصري باندهاي فرودگاه مجهز به بستر ارتباطي IT ميباشند بومی بودن اين بستر در داخل كشور از اولويتهاي پدافند غيرعامل در فرودگاهها است.
با توجه به اهمیت و نیاز ضروری تولید ملزومات این صنعت، پژوهشگران جهاددانشگاهی خواجه نصیرالدین طوسی همت و تلاش خود را برای دستیابی به دانش فنی تجهیزات لازم در این حوزه مصروف نمودند و با اجرای طرحهای متعدد پژوهش کاربردی و توسعهای، دانش طراحي، ساخت و برنامهنويسي بردهاي الكترونيكي چراغ حاصل شد. پس از انجام آزمایشات مختلف و تایید نتایج به سفارش و حمایت شرکت مادرتخصصي فرودگاهها و ناوبري هوايي ايران، جهاددانشگاهی خواجه نصیرالدین طوسی مجری تولید محصولات روشنایی باندهای فرودگاهی کشور شد.
با توجه به درخواست مجری، صندوق پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی نیز نسبت به ارائه خدمات مالی و اعتباری به این طرح، اقدام نمود.