اخبار

بومی سازی دانش فنی طراحی و ساخت دکل حفاری خشکی نفت  2000hp ( Land drilling rigs)

دکل حفاری خشکی نفت

یکی از ماشین آلات اساسی در صنعت نفت “دکل­‌های حفاری” می­‌باشند و نیاز کشورهای تولید کننده نفت به این نوع ماشین آلات همواره از جنس نیاز ضروری و حیاتی است. با توجه به اینکه در صنعت نفت و گاز، عملیات حفاری، زمان و هزینه بسیار زیادی را شامل می‌شود؛ بنابراین میزان دست­یابی به دانش فنی و توسعه فناوری دکل‌­های حفاری علاوه بر ایجاد توانایی ساخت و تولید آن‌ها از الزامات چگونگی نگهداری و بهره‌­برداری آن نیز محسوب می‌شود.

دکل حفاری (Drilling Rig)  نوعی ماشین است که برای ساخت‌وساز از آن استفاده می‌شود. کار اصلی این دستگاه ایجاد گودال در سطح زمین است. این ماشین‌ها در اندازه‌های مختلفی ساخته شده‌اند. دکل حفاری می‌تواند آنقدر کوچک باشد که به‌راحتی با دست بتوان آن را جابه‌جا کرد یا آنقدر بزرگ باشد که برای حفاری چا‌ه‌های آب، چاه نفت یا چاه استخراج گاز طبیعی از آن استفاده شود. دکل‌های حفاری در اندازه‌های مختلف ساخته می‌شوند و به این صورت کار می‌کنند که با توجه به محلی که در آن قرار می‌گیرند، از مواد معدنی داخل زمین نمونه‌برداری می‌کنند و از طرفی ویژگی‌های خاک و آب‌های زیرزمینی در آن منطقه را آزمایش می‌کنند.

دکل حفاری خشکی نفت یکی از محصولات جهاددانشگاهی علم و صنعت می‌باشد که پژوهش و مطالعات طراحی و ساخت آن از سالیان قبل با تلاش پژوهشگران و مهندسین این مجموعه آغاز شده­‌است و در حال حاضر پس از تایید عملیاتی دستگاه تولید شده در صنعت نفت کشور، فرایند طراحی و ساخت آن ادامه دارد. ساخت استراکچر فلزی Mast &Sub، تانک‌های گل، تانک‌های آب، تانک‌های سوخت و سیستم برق و کنترل SCR & MCC System  مطابق با استانداردهای بین المللی در کارگاه‌های ساخت سازمان به مساحت 8000 متر مربع انجام می‌شود. این سازمان با توانمندی طراحی، مهندسی، ساخت و مونتاژ و پژوهش و توسعه فناوری بر اساس مشخصات فنی و AVL مورد نظر کارفرما، تجهیزات را ساخته یا تامین می‌نماید و سپس در یارد مونتاژ دکل حفاری به مساحت حدود 7000 متر مربع با داشتن امکانات و تجهیزات بالابری تا ظرفیت 64 تن، تمامی تجهیزات را مونتاژ نموده و عملیات کابل کشی و برق رسانی را انجام می‌دهند. امکان تست سرد و گرم، عملیات Rig Up و Rig Down در یارد مرکز دکل‌های حفاری در حضور نمایندگان کارفرما میسر می‌باشد. پس از اثبات دکل حفاری، کارشناسان برق و مکانیک سازمان در طول دوران گارانتی به صورت تمام وقت در یارد کارفرما حضور خواهند داشت و در دوره وارانتی، قطعات مورد نیاز کارفرما تامین می‌گردد. سهم بومی سازی دکل اول حدود 45% بوده که این عدد در ساخت دکل­های آتی تا  70% قابلیت افزایش را دارد. بومی سازی دانش فنی طراحی و ساخت دکل حفاری خشکی نفت  2000hp ( Land drilling rigs) به سفارش و حمایت شرکت ملی حفاری ایران امکان پذیر شده‌­است.

با توجه به درخواست مجری، صندوق پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی نیز نسبت به ارائه خدمات مالی و اعتباری به این طرح، اقدام نمود.