اخبار

ایجاد دانش فنی و تولید افزودنی‌های طبیعی با خواص دارویی

ایجاد دانش فنی و تولید افزودنی‌های طبیعی با خواص دارویی

در سال‌های اخیر پژوهش و توسعه فناوری برای استفاده از مواد موثره طبیعی در صنایع غذایی و دارویی رایج و فراگیر شده است. علت اصلی این توجه و رشد تقاضا را می‌توان تا حدی ناشی از بالا رفتن سطح آگاهی عمومی مردم و توان تشخیص مواد مضر از مفید و نیز شیوع بیماری‌های فراگیر دانست.

در حال حاضر در دنیا استحصال مواد موثره از منابع طبیعی گیاهی به عنوان یک فناوری سطح بالا مطرح است و پژوهش و توسعه فناوری در تولید مواد موثره شامل رنگدانه‌های طبیعی به دست آمده از مواد گیاهی جهت مصرف در صنایع غذایی و دارویی به شکل میکرو و نانو کپسول و نانو امولسیون با هدف دستیابی به خواص عملگرای این ترکیبات حائز اهمیت می‌باشد.

به منظور افزایش حلالیت کورکومین، آناتو و … در محیط‌های آبی و فیزیولوژیک بدن، افزایش پایداری در حضور نور و افزایش زیست فراهمی این ترکیب در سیستم گوارشی از انکپسولاسیون بهره گرفته می‌شود. با استفاده از نانو انکپسولاسیون این امکان فراهم می‌گردد تا اجزای زیست فعال مواد غذایی را از شرایط نامطلوب محیطی محافظت کرده و ضمن پوشش دادن عطر و آرومای نامطبوع، مشکلات مربوط به حلالیت ترکیبات نیز برطرف گردد. پس از رفع مشکلات تکنولوژیکی و بهبود خواص فیزیکی رنگ‌دانه‌های طبیعی با استفاده از تکنیک انکپسولاسیون، محصولات تولیدی قابل استفاده خواهدشد.

در چند سال اخیر و با پیشرفت علوم مختلف دارویی، غذایی و ورزشی، رشد قابل توجهی در صنعت تولید مواد موثره طبیعی در کشور بوجود آمده­‌است و به دنبال آن انگیزه استفاده از این ترکیبات به منظور بهبود سلامتی و ارتقای سطح عملکرد افزایش یافته‌­است. ایجاد دانش فنی و تولید فرمول‌های مختلف رنگدانه‌ها بر پایه مواد طبیعی خوراکی، علاوه بر اینکه می‌تواند محرک استفاده هرچه بیشتر از این ترکیبات طبیعی و سلامت بخش باشد، از خروج سرمایه‌های ارزی کشور جلوگیری نموده و در زمینه کارآفرینی برای جامعه متخصصین صنایع غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی موثر می‌باشد و همچنین با توجه به زمینه­‌های آن ظرفیت صادراتی نیز ایجاد نماید.

سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی با همت و تلاش پژوهشگران خود برای دست‌یابی به دانش فنی لازم جهت تحقق این امر اقدام نمود و پس از حصول نتیجه، آن را جهت توسعه و تجاری سازی در اختیار شرکت افزودنی‌های طبیعی گلچین توس قرار داد.

شرکت افزودنی‌های طبیعی گلچین توس از سال 1394 با اخذ مجوز دانش‌بنیان فعالیت خود را در زمینه تولید رنگ‌دانه‌های طبیعی آغاز کرده­‌است. این شرکت در ﺳﺎل 1395 ﺑﺎ اﺧﺬ ﻣﺠﻮزﻫﺎي ﻻزم از ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻏﺬا و دارو در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﻋﺮﺿﻪ ﺧﺎﻧﻮار، ﺻﻨﻮف و ﺻﻨﻌﺖ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺧﻮد را در اﺧﺘﯿﺎر ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن ﻗﺮار داد و در ﺳﺎل­‌های اخیر ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ‌ﻫﺎي زﯾﺎدي را در زﻣﯿﻨﻪ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺎزي ﻣﺼﺮف  داخلی و نیز صادرات اﻧﺠﺎم داده­اﺳﺖ.

صندوق پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی نیز نسبت به ارائه خدمات مالی و اعتباری به این طرح، اقدام نمود.