اخبار
ایجاد خدمات زیستپالایی در پسماندهای حفاری چاههای نفت و گاز توسط باکتریها
آلودگی منابع آب زیرزمینی و به طور کلی خاکها، در سالهای اخیر تبدیل به یکی از جدیترین مشکلات زیست محیطی در سراسر جهان شده است. از مهمترین این آلوده کنندهها، آلایندههای نفتی و فراوردههایی است که در اثر نشت و تراوش هنگام ذخیرهسازی و یا انتقال، با نفوذ به خاک، منابع آب زیرزمینی را آلوده میکند.
آلودگی نفتی ورود نفت به محیط زیست است که بر تعادل طبیعی اکوسیستم تاثیر میگذارد. این آلودگی میتواند به انواع موجودات اعم از زمینی و آبزی آسیب برساند. برخی از اثرات زیست محیطی آلودگی نفتی شامل تخریب پوشش گیاهی، مرگ حیات وحش و تغییر کیفیت آب است. این اثرات میتواند پیامدهای بلند مدت بر سلامت محیط زیست و سلامت انسان داشته باشد. از این روی آلایندههای نفتی روی خاک، تهديدی جدی برای خاک، هوا، آبهای زيرزمينی، گياهان و جانوران محسوب میشود. برای رفع این معضل، فعالیتهای پژوهشی و فناورانه بسیاری انجام شدهاست و همچنان ادامه دارد.
تركيبات هيدروكربنی نفتی موجود در پسماندهای حفاری چاههای نفت و گاز، آلايندههای زيست محيطی هستند که داراي اثرات مضر بيولوژيكی، سميت، جهشزايی و سرطانزايی میباشند. اگر چه تركيبات هيدروكربنی چندحلقهای تحت تاثير جذب سطحی، تبخير، نور كافی و انهدام شيميايی تخريب میشوند، ولی انهدام ميكروبی فرآيند اصلی حذف این آلایندهها است. بر اثر فرآيند زيست انهدام، این ترکیبات به مواد متابوليكی با پيچيدگی كمتر، مواد معدني، آب، دی اكسيدكربن (هوازی) تبديل میشوند.
زیست پالایی یا پاکسازی زیستی Bioremediation به فرآیندهایی گفته میشود که در راستای پاکسازی و پالایش زیست بوم و برگرداندن آن به شرایط نخستین از قارچها یا باکتریها استفاده میشود. در واقع زیست پالایی یک تکنیک مدیریت پسماند است و به استفاده از میکروارگانیسمهایی که ویژگیهای خاص دارند جهت حذف یا خنثی کردن آلایندهها اشاره مینماید.
شرکت دانش بنیان عمران آسایش جنوب (عماکو) در سال ۱۳۸۶ با تجاری سازی فناوری مربوط و به منظور ارائه خدمات فنی و مهندسی در زمینه های عمرانی، تاسیساتی، نفت و گاز و محیط زیست تاسیس گردید. این شرکت ارائه کننده خدمات زیست پالایی در ایران است و همچنین محصول مورد بررسی، مربوط به صنایع بالادستی بوده و شرکت دارای تاییدیه از اداره محیط زیست شوشتر، توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا، اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان و … میباشد.
صندوق پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی نیز با مشارکت و سرمایه گذاری از طریق تامین مالی جمعی نسبت به ارائه خدمات مالی و اعتباری به این طرح، اقدام نمود.